Du er ikke logget ind: Log ind eller opret profil
 
Tutorials

Udgiv dit Drupal site

Mens man udvikler, arbejder man som regel på en lokal computer. Når udviklingen er færdig, er det tid til at flytte filer og database fra den lokale computer til en webserver. Med andre ord skal Drupal-sitet udgives – eller publiseres om man vil.
Denne artikel guider dig igennem udgivelsen af et Drupal site. Jeg forudsætter at du benytter Drupal 6, og at du har adgang til et webhotel hos en ekstern host, som understøtter alt hvad en Drupal løsning kræver. Dvs. PHP5, MySQL osv. Jeg forudsætter desuden at du har adgang til FTP og at du har adgang til phpMyAdmin hos webhotellet.
=====================================================Denne artikel er et uddrag af et kursusmateriale fra submit.dk.© Kenneth Nielsen. =====================================================
Overordnet set er der 2 ting du skal fokusere på ved publisering og det er henholdsvis:

 • databasen
 • filerne

Lad os starte med databasen.
Databasen

 1. Mens du har udviklet lokalt er din database vokset i størrelse. Dels fordi du har oprettet noder m.m. og dermed fyldt data i den, men også fordi den indeholder en masse cachede data. Alle hvad der ligger i Drupals cache er unødvendigt at publisere. Derfor bør du tømme cachen ved at vælge administer > site configuration > performance. Klik herefter på knappen clear cached data.
 2. Åbn phpMyAdmin på din lokale computer (typisk http://localhost/phpmyadmin).
 3. Fra drop-down-boksen med navnet database vælger du den aktuelle database.
 4. Selvom du har tømt cachen, kan der stadig være tabeller, der indeholder cachede data. Jeg plejer derfor  - én efter én – at vælge de tabeller, hvis navn starter med ordet cache, og derefter klikke på fanebladet tøm. Pas på du ikke kommer til at tømme tabeller, der ikke hedder noget med cache!
 5. Sørg for at det er databasen der er markeret og ikke kun en enkelt tabel. Klik så på teksten check tabeller der har overhead.
 6. Lige umiddelbart til højre herfor, findes en drop-down-boks hvorfra du vælger punktet optimer tabel.
 7. Databasen fylder nu så lidt som muligt, og det er nu tid til at eksportere den til en tekstfil. Sørg igen for at det er databasen der er markeret og ikke kun en enkelt tabel.
 8. Klik på fanebladet eksport.
 9. Sæt "flueben" i feltet send (download).
 10. Når du herefter klikker på knappen udfør kan du gemme databasen (ditdatabasenavn.sql) et sted på computeren, hvorfra du nemt kan finde den igen.
 11. Nu skal du indtaste URL’en på den MySQL-database, som din host har oplyst. Typisk er det en URL som f.eks. http://mysql.host.dk, hvor host er navnet på selve hosten. Indtast også det brugernavn og adgangskode som hosten har oplyst.
 12. Du skulle nu gerne befinde dig i phpMyAdmin hos din host, og du skulle gerne kunne se den database, som hosten har oprettet til dig. Sørg for at den er valgt i drop-down-boksen database. Notér iøvrigt databasenavnet ned, idet du skal bruge navnet senere (mange hosts plejer at navngive databaserne ditdomæne_dk_db, men måske har din host en anden måde at gøre det på).
 13. Klik på fanebladet import.
 14. I feltet tekstfilens placering browser du frem til database-filen, som du gemte på din computer for lidt siden.
 15. Klik på knappen udfør og din database vil blive importeret. Vær opmærksom på, at det godt kan tage et stykke tid.

Filerne
Du skal nu uploade filerne til dit webhotel, men inden da skal du rette informationerne om dit databasenavn, dit brugernavn og din adgangskode, da disse naturligvis ikke er de samme på webserveren som de var da du arbejdede lokalt.

 • Åbn  filen sites/default/settings.php.
 • Find linien hvor du har indtastet dit brugernavn, password, URL og databasenavn. Hos mig ser linien således ud $db_url = 'mysql://root:mitpassword@localhost/mitdomæne_dk_db'; hvor root altså er brugernavn, mitpassword er password, localhost er URL'en og mitdomæne_dk_db er databasenavnet.
 • Udskift de 4 nævnte parametre med de oplysninger, du har fået af din host, så linien kommer til at se ud i stil med denne: $db_url = 'mysql://mitbrugernavn:mitpassword [at] mysql [dot] hostnavn [dot] dk/mitdomæne_dk_db'; Databasenavnet skal angives som navn, du noterede ned tidligere.
 • Gem settings.php.
 • Upload nu samtlige filer fra dit lokale site til webserveren, via et FTP-program. Ofte vil din host have oprettet en mappe som filerne skal placeres i, og typisk har hosten navngivet mappen www eller public_html - men det afhænger helt og holdent af hvilken host du har valgt.

Grafik: Herover ses en illustration af, hvordan filstrukturen i en typisk Drupal installation vil se ud på en webserver.I dette tilfælde er filerne hostet på en webserver, hvor Drupal filerne skal placeres i en mappe med navnet www.
Dit site er nu publiseret og skulle nu gerne være tilgængeligt via www.ditdomæne.dk. Login-funktionen til administrationsmodulet finder du via www.ditdomæne.dk/user. Husk evt. at rette stierne til filsystemet og midlertidige filer, såfremt de er anderledes på webserveren end de var lokalt (admin > site configuration > file system).
 

4.5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4.5 (2 stemmer)

2 kommentarer

Indsend kommentar

Tak for en rigtig god vejledning.
Det lykkedes 90% at få sitet til at køre igen. Der var nogle af links'ene, som ikke fungerede.
Kan det skyldes at jeg bruger Pathauto (og har tildelt enkelte sider en manuel URL)?
Mvh
Aaboe

Hej Aaboe
Min umiddelbare tanke er, at det måske er cachen som har gjort at dine links virkede før du uploadede. Da du så tømmer cachen og uploader, virker links'ene ikke på det uploadede. Det kan du hurtigt tjekke ved at teste links'ene på det lokale site.
/Kenneth

 • Det er gratis
 • Du kan skrive artikler og tips
 • Du kan få hjælp eller hjælpe andre 
 • - og meget mere …