Du er ikke logget ind: Log ind eller opret profil
 
Tutorials

Tutorial til installation af FCKeditor + upload af billeder med FCKeditor

Når man opretter nye sider via Drupal indtaster man selve indholdet i feltet body. Selve indholdet kan man formatere, hvilket som bekendt foregår med HTML og CSS. Begge dele er muligt at indtaste i body-feltet. Men det kræver at man har 100% styr på sin HTML og CSS. Har man ikke dét, er det en god idé at installere modulet FCKeditor, som er en såkaldt WYSIWYG-editor.
================================================Af Kenneth Nielsen, Submit.dk © Er skrevet med udgangspunkt i Drupal 6. ================================================
Grafik: Modulet FCK er en WYSIWYG editor, som gør formatering nemmere for personer uden erfaring med HTML og CSS. Værktøjerne minder meget om værktøjer man kender fra andre programmer som f.eks. Microsoft Word.

 1. Download Drupal-modulet FCKeditor fra http://drupal.org/project/fckeditor. Nyeste version hedder p.t. fckeditor-6.x-1.3-rc7.tar.gz.
 2. Udpak modulet i mappen sites/all/modules, således at stien bliver sites/all/modules/fckeditor.
 3. Download nu selve FCKeditor fra http://www.fckeditor.net/download. Sørg for at vælge den rigtige version. Dvs. at du IKKE skal vælge .NET eller .JAVA udgaven. P.t. hedder den nyeste version FCKeditor_2.6.4.zip.
 4. Udpak zip-filen direkte i mappen sites/all/modules/fckeditor. Idet de udpakkede filer vil være samlet i en mappe som OGSÅ hedder fckeditor vil du altså opleve, at få en mappestruktur, der hedder sites/all/modules/fckeditor/fckeditor, hvilket er som det skal være. Hvis du derimod har fået en mappestruktur hvor ordet fckeditor indgår 3 gange har du gjort noget galt.
 5. Aktivér modulet via administer > site building > modules.
 6. Modulets indstillinger kan ændres via administer > site configuration > FCKeditor. F.eks. kan du ændre hvor mange funktioner/ikoner, der skal være i selve WYSIWYG-editoren.

Tilpasse FCKeditor så billeder kan uploades
Når man har installeret WYSIWYG-editoren FCKeditor har man mulighed for at indsætte et billede. Problemet er blot, at man manuelt skal indtaste stien til billedet, og at billedet i forvejen skal ligge på webserveren. Man har altså ikke mulighed for at browse sig frem til en billede på den lokale computer for derefter at uploade det. Det er selvfølgelig yderst upraktisk og bør rettes:

 1. Start med at sikre dig, at dine indstillinger i File system er korrekte. Gå derfor til administer > site configuration > file system. Som udgangspunkt bør der i feltet site system path stå sites/default/files.
 2. Samme sted, men i feltet temporary directory bør der står sites/default/files/tmp.
 3. Gå til administer > site configuration > FCKeditor.
 4. Klik på edit ud for advanced-profilen.
 5. Under feltgruppen basic setup sættes ”flueben” ved authenticated user.
 6. ”Under file browser settings finder du feltet file browser type. Fra dropdown-boksen vælger du built-in filebrowser.
 7. Under allow quick uploads vælges true.

En alternativ løsning
Istedet for at installere Drupal-modulet FCKeditor er det muligt, istedet at installere modulet WYSIWYG API. Installation af dette modul simplificerer installationen og det muligt at have én WYSIWYG-editorer til ét input format (f.eks. Filtered HTML) og en anden WYSIWYG-editor til et andet input-format (som f.eks. Full HTML). Du skal dog stadig downloade og installere de(t) eksterne modul(er).

3
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3 (2 stemmer)

11 kommentarer

Indsend kommentar

Jeg har konstateret, at fejlen både kommer lige når jeg har uploadet et billede og hvis jeg vil browse efter et billede der skal lægges ind i artiklen.
Hvis vi tager der, hvor jeg browser efter et billede...
I først popup vælger jeg "Gemmense" ud for URL.
I næste popup kommer fejlen. Adresselinien for dette vindue er:
http://MITDOMÆNE/sites/all/modules/fckeditor/fckeditor/editor/filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=/sites/all/modules/fckeditor/fckeditor/editor/filemanager/connectors/php/connector.php&ServerPath=/sites/default/files
Det fremgår af skærmen at der browses i / (roden)
Både /sites/default/files og /sites/default/files/tmp har rettighederne 775
 

Jeg forstår ikke svaret?
Som nævnt, så er den billedfil som jeg valgte blevet lagt ned i nævnte mappe. Dvs at den har de skriverettigheder der skal til.
Jeg forstår simpelhen ikke fejlmeldingen?
Man kan da ikke oprette en mappe som hedder ""redirect:/index.php/" ??? - det er da helt galt.

Det er den mappe der skal have skriverettigheder. Du kan evt. selv angive en anden mappe på http://www.ditdomæne.dk/admin/settings/file-system.
/Kenneth Nielsen, submit.dk

Jeg kan se at den har lagt filen ned i /sites/default/files/tmp så jeg ved ikke hvad det er den prøver på???
 

Det skyldes sandsynligvis at du skal have skriverettigheder på mappen.
/Kenneth Nielsen, submit.dk

Tak for det. Så kom jeg lidt videre, men når jeg så skal uploade et billede kommer der en meddelelse:
Error creating folder "redirect:/index.php/" (Can't create redirect: directory)
Jeg kan lige nævne at mit webhotel er hos Servage. Ikke at jeg tror at det har nogen betydning i denne forbindelse, men der kan jo være visse forskelle...
 

Åbn filen editor/filemanager/connectors/php/config.php. I linie 30 retter du linien $Config['Enabled'] = false ; til at være $Config['Enabled'] = true ;
/Kenneth Nielsen, submit.dk

Jeg har også et lille problem...
Jeg vil dog først også sige tak for ovenstående. De har indtil nu været løsningen, men nu er jeg nået til at jeg skulle uploade et billede og får så - lige som møller - meddelelsen "The file uploader is disabled. Please check the "editor/filemanager/connectors/php/config.php" file"
Hvad kan dette problem skyldes?
 

Hejsa,
2 ting men først lige en tak for en cool side med fede tuts og god vejledning!:
1. Jeg har gjort som beskrevet ovenfor med hensyn til image upload men alligevel får jeg følgende fejl når jeg forsøger at browse via FCKeditoren:This connector is disabled. Please check the "editor/filemanager/connectors/php/config.php" file
Jeg har selvfølge tjekkt php-filen men den er sat til:
if ( !$Config['Enabled'] )
SendError( 1, 'This connector is disabled. Please check the "editor/filemanager/connectors/php/config.php" file' ) ;
Så der er altså et eller andet sted den ikke registrere at den er enabled - hvor kan det mon være?
 
Og 2:
Ifm. med at jeg oprettede en ny block overrulede jeg ovenstående ved at fjerne "!" hvilket egentlig fungerede fint bortset fra at det jo ikke er den rigtige måde at gøre det på.
Men efter at det har virket og jeg har indsat et billede, og kun et billede, satte blocke'en til at vi blive vist i venstre-side (zen-theme) bliver billedet ikke vist. Jeg har tømt cache osv. Indsætter jeg f.eks. tekst sammen med billedet vises teksten men billedet er stadig ikke til at se - nogen forslag?
Håber nogen kan hjælpe:)
MvhMartin

Hej Claus
Det skyldes med 99,9% sikkerhed at der, på den pågældende page, i feltgruppen input format (feltgruppen umiddelbart under editoren), er valgt filtered HTML og ikke Full HTML.
Du kan ændre denne indstilling permanent under administer > site configuration > input formats.
/Kenneth, submit.dk

Hej,
Først og fremmest tak for en brugervenlig guide og ikke mindst det bidrag som gør at man kan udvikle sit site med nye features.
Jeg har dog stødt ind i et problem mht. installationen og jeg håber at du/I vil komme med et hint til hvor fejlen evt. kan være.
Ved installationen går alt som det skal og editoren er ligeledes tilgængelig. Ved oprettelse af en page (gælder alle templates) er editoren ligeledes tilgængelig og alle formateringer fungerer efter hensigten inkl. billede upload o.s.v. - nu kommer problemet.... Jeg udgiver siden og al formatering er forsvundet herunder billeder, headings, bullets o.s.v. - det eneste som nærmest fungerer er alm. paragraf, bold og italic - med andre ord så ligner det noget som ikke har været igennem en editor!
Når jeg atter går ind og rediger siden, så ser det ud som det skal inkl. al formatering, billeder o.s.v.
Har du/I nogen ide til hvad årsagen kan være og evt. hvad løsningen er på dette probelm?
Mvh
Claus

 • Det er gratis
 • Du kan skrive artikler og tips
 • Du kan få hjælp eller hjælpe andre 
 • - og meget mere …