Du er ikke logget ind: Log ind eller opret profil
 
Tutorials

Guide til din første Drupal 6 installation

Denne guide er skrevet til dig, som skal installere Drupal 6 for første gang.

Da Drupal er afhængig af en række andre teknologier, gennemgår denne guide, udover selve Drupal installationen, også installation af PHP, phpMyAdmin, MySQL og Apache.

Se evt. også denne video tutorial: installation af Drupal 6

=============================================
Uddrag af kursusmateriale fra submit.dk. © Copyright Kenneth Nielsen. 
Er skrevet med udgangspunkt i Drupal 6 på en Windows Vista platform. 
=============================================

Guide til installation af PHP, phpMyAdmin, MySQL, Apache - og ikke mindst Drupal

Når et website er under opbygning er det normal procedure, at det ikke er tilgængeligt for offentligheden. Udviklingen foregår derfor ikke på selve webserveren, men derimod lokalt på din egen computer, og derfor har du brug for at opsætte et udviklingsmiljø på din egen computer, som består af PHP, MySQL, Apache og så naturligvis selve Drupal.

Herudover ønsker er det også en fordel at installere phpMyAdmin, som er et værktøj til bl.a. at oprette MySQL-databaser.

Det kan umiddelbart lyde som en ordentlig mundfuld at skulle installere så meget software, men faktisk  er det yderst enkelt og volder sjældent problemer.

Download og installation af PHP, phpMyAdmin, MySQL og Apache

I stedet for at downloade og installere PHP, phpMyAdmin, MySQL og Apache enkeltvis kan de downloades som en samlet pakke, som kaldes for AppServ.

 1. Såfremt du benytter Windows - sørg da for at stoppe IIS (Internet Information Server). Dette kan gøre ved at:
  1. Klik på start-knappen og højreklik på computer.
  2. Klik på administrér.
  3. Klik på tjenester og programmer.
  4. Klik på internet information services.
  5. I højre side af vinduet klikkes på stop-knappen.
 2. Download og installér nyeste version af AppServ fra www.appservnetwork.com  (nyeste version er i skrivende stund 2.5.10 og hedder appserv-win32-2.5.10.exe.
 3. Følg installationsvejledningen undervejs. Vær opmærksom på følgende 3 punkter:
  1. På et tidspunkt i løbet af setup-processen bliver du bedt om at indtaste et server name. Her anbefaler jeg at du benytter navnet root, som er en almindelig benyttet standard.
  2. Du bliver også bedt om at indtaste administrators e-mailadresse. Her kan du trygt indtaste din egen mailadresse.
  3. Du bliver herefter bedt om at indtaste et root-password. Her skal du vælge et password, som du senere kan huske. I denne guide benytter vi passwordet 1234.

 

Efter udført installation er mappen C:\AppServ  blevet oprettet for dig. I mappen findes en anden mappe med navnet C:\AppServ\www – alt hvad du senere placerer i denne mappe bliver opfattet som om det er placeret på en ”rigtig” webserver.

Korte forklaringer til PHP, phpMyAdmin, MySQL og Apache

Du har nu fuldstændig smertefrit (forhåbentligt) installeret PHP, phpMyAdmin, MySQL og Apache, og hvert element gennemgåes nu ganske kort, så du har en idé om hvilket formål de hver især har.

PHP
PHP står for Hypertext Preprocessor og er ganske kort fortalt et scripting-sprog, som bl.a. benyttes til at trække informationer ud fra en database. De fleste af Drupals filer er udviklet i PHP. Nogle af filerne består af en blanding PHP og HTML. I sådanne filer støder man ofte på koderne  <?php  og ?>. Alt hvad der står mellem disse koder er PHP.

MySQL
MySQL er en database. Normalt får man en ny fil hver gang man opretter en ny webside. Sådan er det ikke med Drupal. Hver gang du opretter nye websider og indhold på disse, gemmes der ingen fysiske sider, men udelukkende data i MySQL databasen. Når en bruger klikker på et link til en af dine websider dannes websiden dynamisk ud fra de data der ligger i databasen.

phpMyAdmin
phpMyAdmin er et brugerinterface som benyttes til at tilgå MySQL databasen. Hvis du i browseren indtaster adressen http://localhost/phpmyadmin bliver du bedt om at udfylde et username og et password. I username indtastes det server-name,  der blev angivet under installationen af AppServ. Det var her hvor jeg anbefalede at benytte ordet root. Passwordet er 1234 (som angivet under installationen).

Når du er logget ind kommer du til phpMyAdmin. Herfra kan du oprette, slette og redigere databaser. Du kan desuden også se, redigere og slette tabellerne og disse indhold.

Apache
Når dit website engang er færdigudviklet skal det publiceres på en webserver for at resten af verden kan se det. Det sker ofte på en Apache- eller ISS webserver.

Men allerede under selve udviklingen har du brug for en webserver – ellers kan du ikke teste hvad du laver. I stedet for at placere websitet på en ”rigtig” webserver har du altså nu installeret en webserver på din egen computer, som så kan agere den ”rigtige” webserver.

Den store sammenhæng
Når en bruger besøger en af dine websider vil en side, som er skrevet i PHP (en PHP-fil), blive sendt til webserveren (Apache), som vil læse dokumentet igennem og udføre de instrukser der står i koderne. Nogle af disse instrukser kunne være, at der skal hentes data fra databasen (MySQL) som så skal præsenteres for brugeren. Webserveren kigger derfor i databasen og sender til slut et HTML dokument til brugeren.  

Oprettelse af MySQL database via phpMyAdmin

Du mangler stadig at downloade og installere selve Drupal, men inden du gør dét, skal du først oprette den database som Drupal skal bruge:

 1. Tilgå phpMyAdmin ved at indtaste http://localhost/phpmyadmin i din browser.
 2. Apache webserveren vil anmode om et username og et password. I username indtaster du det server-name, du benyttede da du installerede AppServ. Det var her hvor jeg anbefalede at benytte ordet root.
  I password indtaster du det password du angav under installationen af AppServ. Hvis du har fulgt guiden er passwordet 1234.
 3. Du er nu i phpMyAdmin. I feltet opret ny database, indtaster du et navn til databasen. Eksempelvis test_dk_db.
 4. Klik på knappen opret.

 

Du har nu oprettet en tom database.

Download og installation af Drupal

Du har nu hele udviklingsmiljøet sat op og du har en database klar til Drupal. Du mangler nu kun selve Drupal.

 1. Download den seneste version af Drupal 6 (pt. version 6.13) fra www.drupal.org/download.Filen hedder drupal-6.13.tar.gz.
 2. En fil med tar.gz som extension (omtales normalt som en tar-ball) er en pakket fil, som skal udpakkes. Der findes mange egnede udpakningsprogrammer. Bl.a. 7-zip (www.7-zip.org) og WinZip. Udpak filen med et af disse programmer i C:\AppServ\www.
 3. Den nu udpakkede mappe, som har fået navnet på den pågældende version af Drupal, skal omdøbes til et sigende navn. I dette eksempel benyttes navnet test. Du skulle således gerne have følgende sti: C:\AppServ\www\test.
 4. Indtast følgende i browseren: http://localhost/test (hvor test er navnet på mappen som du placerede i C:\AppServ\www).
 5. Klik på install drupal in english. Faktisk er det muligt at installere Drupal på dansk, men det kan ikke anbefales, da al hjælp til Drupal er på engelsk. Når webstedet på et tidspunkt er færdigt kan du nemt installere en dansk sprogpakke, hvilket sandsynligvis vil gøre det nemmere for webmasteren at vedligholde sitet, men i udviklingsfasen er det en fordel at  holde sig til engelsk.
 6. Som det fremgår af den røde infoboks, som browseren viser, skal du nu duplikere filen C:\AppServ\www\test\sites\default\default.settings.php. Kopien som du opretter skal ligge placeret i samme mappe, men skal omdøbes til settings.php.
 7. Åbn nu settings.php i en webeditor som f.eks. Adobe Dreamweaver og find linen, hvor der står
  $db_url = ’mysql://username:password@localhost/dabasename’;
 8. Ret linien til i stedet at være $db_url = ’mysql://root:1234@localhost/test_dk_db’;
 9. Vend tilbage til browseren og opdatér siden (tryk på opdatér eller F5). Nu er den røde infoboks væk og du kan komme videre med opsætningen.
 10. Du sendes nu til en side, hvor webstedet skal konfigureres. Her er et par hints til de felter der ikke er 100% selvforklarende:
  • I feltet site name indtastes f.eks. test.dk.
  • I feltet username skal du indtaste det navn, du vil benytte som brugernavn til adminstrator-kontoen.
  • I feltet password skal du indtaste den adgangskode, du ønsker at benytte til administrator-kontoen.
  • Vælg den rigtige tidszone.
  • I clean URL’s vælges enabled. Du kan risikere at muligheden ikke er tilgængelig. I så fald skal du følge instruktionerne i næste afsnit.
  • I update notifications skal du sikre dig, at der er et ”flueben” ud for check for updates automatically.
  • Klik på knappen save and continue.
 11. Du får nu en meddelelse om, at en SMTP-server ikke er sat op. Ignorér dette og klik på linket your new site.
 12. Du har nu installleret Drupal og webstedet er oppe at køre.

Drupal server settings

Grafik: Vælg rigtig tidszone og aktivér clean URLS og automatiske updates


Clean URL’s

Såfremt du havde problemer med, at radioknapperne til henholdsvis at deaktivere og aktivere Clean URL’s var inaktive, er løsningen følgende:

 1. Åbn C:\AppServ\Apache2.2\conf\httpd.conf i eksempelvis Notepad eller Adobe Dreamweaver.
 2. Find linien med sætningen: #LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so.
 3. Fjern nummertegnet (#) så sætningen kommer til at se således ud:
  LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so.
 4. Gem filen.
 5. Genstart Apache serveren  (start > alle programmer > appserv > control server by service > restart apache).
 6. Vend tilbage til webstedet og vælg administer › site configuration > clean urls.
 7. Du skulle nu gerne kunne vælge radioknappen enabled.  Er den stadig inaktiv, så skyldes det sandsynligvis et problem med genstarten af Apache-serveren. Løsningen er at genstarte din computer.

Hvad er Clean URL’s egentlig?

Såfremt du IKKE havde aktiveret Clean URL’s ville dine websider blive navngivet http://localhost/test/?q=node/1, http://localhost/test/?q=node/2 osv. hvilket ikke er særlig brugervenligt og heller ikke særlig hensigtsmæssigt i forhold til søgemaskineoptimering.

Ved at aktivere Clean URL’s kommer dine websider i stedet til at hedde http://localhost/test/node/1, http://localhost/test/node/2 osv.

Det er helt sikkert en fordel at benytte Clean URL’s, men faktisk er det endnu bedre helt selv at kunne bestemme hvordan en URL skal se ud. Det kan du gøre ved at aktivere modulet path – men det hører til i en helt anden artikel.

5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (2 stemmer)

4 kommentarer

Indsend kommentar

Ville blot lige dele denne fantastiske guide til andre Mac-brugere. En step by step guide med billeder, til installation af Drupal: http://blog.createinside.com/2010/12/16/guide-lær-drupal-fra-a-z-2-del/#comment-57
 

Hej Kenneth,
Mange tak for hurtigt svar og link! Jeg forsøger :o)

Hej Natalie
Jeg arbejder selv på Mac, men har lavet guiden til PC, da det trods alt benyttes af flertallet. Jeg har desværre ikke lavet en guide til Mac. Langt det meste er ens for Mac og PC, men den største forskel ligger i installationen af Apache, PHP og MySQL. Der findes denne glimrende video-tutorial der viser hvordan du opsætter disse teknologier ved hjælp af MAMP (som er en pendant til AppServ): http://www.drupal.dk/drupal/tutorial/video/installere-lokal-webserver-pa...
Håber det hjælper dig på vej.
/Kenneth Nielsen, submit.dk

Hej, Er hel ny i Drupal og vil forsøge at lave en hjemmeside/webshop blev derfor lykkelig da jeg fandt dette site og især denne guide! Men men men jeg bruger Mac (Macbook) så glæden var kort. I skulle ikke inde med samme guide blot til Mac? TAK for et fantastisk site..DBH Natalie

 • Det er gratis
 • Du kan skrive artikler og tips
 • Du kan få hjælp eller hjælpe andre 
 • - og meget mere …