Du er ikke logget ind: Log ind eller opret profil
 
Artikler

Skal man vælge Drupal 6, Drupal 7 eller Drupal 8?

Drupal 8 findes i skrivende stund i en alpha version (alpha8). På et tidspunkt går man over i beta, og efter en række beta-versioner vil vi se en RC (release candidate). Først herefter vil vi se den endelige og officielle version 8.0.

I forbindelse med lancering af nye Drupal versioner opstår der altid spørgsmål om, hvordan man nu skal forholde sig. Kan man beholde det eksisterende website, som i sin tid blev opbygget i Drupal 6, eller skal man opgradere? Og skal man i så fald opgradere til Drupal 7 eller Drupal 8? Og hvad nu hvis det eksisterende website er opbygget i Drupal 7 - bør man så overveje at opgradere til Drupal 8? Eller hvad hvis man skal have opbygget et helt nyt website – skal man så vælge Drupal 8 med det samme, eller holde sig til Drupal 7?

I denne artikel vil jeg komme med en række anbefalinger til de ovenstående spørgsmål. Men inden da bør du vide to ting:

  1. Drupal understøtter altid den nyeste og den næstnyeste version af Drupal. Med andre ord understøttes p.t. Drupal 6 og Drupal 7. Når Drupal 8.0 frigives vil Drupal 6 ikke længere være understøttet. Det betyder ikke, at man ikke længere kan benytte Drupal 6, men der vil ikke længere blive frigivet sikkerhedsopdateringer til Drupal 6. Det kan heller ikke forventes, at der bliver videreudviklet eller sendt opdateringer ud til de mange tredjeparts moduler, som er beregnet til Drupal 6.
  2. Drupal er et modulært system, som består af en kerne (det vi kalder for Drupal), samt en række tredjeparts moduler, der kan ”kobles på” kernen. Selve kernen udvikles af et professionelt og velorganiseret team, der arbejder med nogle deadlines, hvorimod tredjeparts modulerne meget ofte udvikles af enkeltpersoner. Disse enkeltpersoner er ikke aflønnede, og de udvikler modulerne af ren og skær lyst og interesse. Der er derfor ingen garantier for, at et modul bliver opgraderet til at fungere til den nyeste kerne, ligesom man heller ikke kan vide hvornår den enkelte moduludvikler har sit modul færdigt.

Hvad skal man gøre hvis man har et website der er opbygget i Drupal 6?

I princippet kan man sagtens fortsætte uændret med websitet, selvom det er opbygget i Drupal 6. Men, som nævnt ovenfor, vil der ikke komme flere sikkerhedsopdateringer til Drupal 6, og dermed udsætter man sit website for en potentiel sikkerhedsrisiko. Er der tale om et website af privat karakter, kan man nok leve med den risiko, men er der tale om en virksomheds website, er min anbefaling, at man opgraderer.

Skal man så opgradere fra Drupal 6 til Drupal 7 eller til Drupal 8?

I skrivende stund er Drupal 8 i alpha, hvilket betyder, at man naturligvis ikke skal benyttes Drupal 8 endnu. Det må dog formodes, at der snart kommer en version 8.0, og spørgsmålet er så, om man til den tid kan/skal opgradere sin Drupal 6 til Drupal 8.

Har man et ekstremt enkelt og simpelt website, som kun er opbygget af selve Drupal-kernen, kan man godt opgradere til Drupal 8. Men benytter man sig af tredjepartsmoduler (hvilket 99,9% af alle Drupal 6 websites gør), så bør man undersøge, om disse moduler er tilgængelige i en Drupal 8 version. Er de ikke det (og det vil de sandsynligvis ikke være), så bør man ikke opgradere til Drupal 8.

Min erfaring siger, at der ofte går helt op til 1-1,5 år fra frigivelsen af en ny Drupal kerne, indtil alle de vigtige tredjepartsmoduler er opgraderet til at kunne fungere med den nye kerne.

Summa summarum: Man står altså med et Drupal 6 website, hvortil der ikke længere kommer sikkerhedsopdateringer, og der vil gå ca. 1-1,5 år, før man kan være sikker på, at alle de nødvendige tredjepartsmoduler til Drupal 8 står klar. Derfor bør man naturligvis vælge at opgradere sit Drupal 6 website til Drupal 7 og ikke til Drupal 8.

Skal man opgradere til Drupal 8 hvis man i dag benytter Drupal 7?

Svaret er nej. Og argumentet er, ligesom i forrige afsnit, at der vil gå ca. 1-1,5 år før alle de tredjepartsmoduler, som benyttes i det eksisterende Drupal 7 website, findes i Drupal 8 udgaver. Og da Drupal 7 vil blive supporteret indtil der kommer en Drupal 9, (hvilket sandsynligvis først sker om 2-3 år) er der ingen grund til at gå fra Drupal 7 til Drupal 8.

Skal man vælge Drupal 7 eller Drupal 8, hvis man skal opbygge et helt nyt website?

Også her er svaret, at man skal holde sig til Drupal 7. Og igen er argumentet, at der vil gå ca. 1-1,5 år før alle de vigtige tredjepartsmoduler er klar til Drupal 8. Selvfølgelig kan der være undtagelser. Skal man opbygge et relativ enkelt website, er det muligt, at de nødvendige tredjepartsmoduler er klar allerede 2-3 måneder efter frigivelsen af Drupal 8.0. Men snakker vi om et corporate website, hvor kunden forventer, at websitet kan ”det som websites nu engang kan i dag”, så skal man ikke vælge Drupal 8 endnu. Vælg Drupal 7 – der vil går ca. 3 år før der kommer en Drupal 9, og indtil da vil Drupal 7 være understøttet.

Er du i tvivl?

Du er velkommen til at kontakte mig på 70 23 32 70.

/Kenneth Nielsen, submit.dk

0
Din bedømmelse: Ingen

  • Det er gratis
  • Du kan skrive artikler og tips
  • Du kan få hjælp eller hjælpe andre 
  • - og meget mere …