Du er ikke logget ind: Log ind eller opret profil
 
Artikler

Anbefalede Drupal 6 moduler

Drupal 6 er et modulært system. Kernen i systemet (kaldet core) består af nogle grundlæggende moduler (kaldet core moduler), som indeholder den funktionalitet, der betragtes som essentiel for et Drupal-site.
Når du installerer Drupal medfølger core-modulerne automatisk. Nogle er aktiveret fra starten. Andre skal du selv aktivere, hvis du ønsker at benytte dem.
===============================================Af Kenneth Nielsen, Submit.dk © Er skrevet med udgangspunkt i Drupal 6. ===============================================
Drupals core er, i modsætning til mange andre lignende systemer,  holdt meget "spartansk". Det er f.eks. ikke muligt at indsætte en Flash-fil eller oprette såkaldte meta-koder på en webside, som er lavet i Drupal, medmindre man installerer eksterne moduler til formålet. Det kan lyde besynderligt, men det er med fuldt overlæg og gjort ud fra en betragtning om,  at det ikke er alle type systemer, der har brug for f.eks. meta-koder eller Flash-filer.
Fordelene ved den "spartanske" core er bl.a., at det giver mindre kode, mindre risiko for kode-fejl,  større overskuelighed og større hastighed.
Udover core-modulerne findes der altså også en række eksterne Drupal moduler, som iøvrigt kaldes for contributed modules. Med disse contributed modules kan man tilføje nye funktioner og funktionalitet til Drupal. Man kan groft sagt betragte modulerne som en slags byggeklodser, der kan sættes sammen på forskellig vis og dermed skabe meget forskelligartede systemer.
Der findes flere hundrede contributed modules - hvis ikke tusinder - som alle er open source (og dermed gratis), og som alle kan downloades fra www.drupal.org/download eller www.drupalmodules.com.
Netop de mange muligheder for at skabe meget forskelligartede systemer, gør det svært at rådgive om hvilke moduler man bør installere. Men der findes en række moduler, som er mere populære end andre, og som vil være nyttige i rigtig mange typer systemer.
Herunder ses en liste med disse. Listen er opdelt i henholdsvis core moduler og ikke-core moduler (contributed modules). Listen må ikke opfattes som udtømmende.
 
A. Drupal 6 core moduler
Path
Path er et core-modul. Det vil sige at det medfølger når man downloader og installerer Drupal. Men det er ikke aktiveret, så det skal man selv gøre hvis man vil gøre brug af det.
Modulet giver mulighed for at oprette aliaser til URL’erne, så de bliver brugervenlige og ikke mindst søgemaskinevenlige, hvilket er relevant for langt de fleste websites, som er offentlig tilgængelige på nettet.
Hvis man ikke har aktiveret de såkaldte clean URL’s (administer > site configuration > clean URL’s), vil en URL se ud som denne: http://www.mitdomæne.dk /?q=1.
Enabler man derimod clean URL’s vil URL’erne se ud som denne: http://www.mitdomæne/?q=minside. Altså et fremskridt da minside er mere sigende end tallet 1.
Men med modulet Path kan man heltundgå tegnene ?q= og dermed gøre URL’en endnu mere søgemaskinevenlig. Ved at aktivere modulet Path kan man på de enkelte noder omdøbe URL’en. F.eks. til  http://www.mitdomæne.dk /minside.
Hvis man synes det er besværligt, at skulle finde på navne til alle de noder man opretter, kan man downloade Pathauto, som er et contributed module. Med Pathauto er det muligt at automatisere navngivningen af noderne. Læs mere om Drupal modulet Pathauto senere i denne artikel.
Contact
Hvis du  ønsker en kontaktformular på et website skal du aktivere core-modulet Contact.  Når det er aktiveret kan du efterfølgende justere indstillingerne ved at vælge administer › site building › contact form.
Kontaktformularen kan være en traditionel kontaktformular, hvorfra brugerne/kunderne kan kontakte ejeren af hjemmesiden, men man kan også indstille modulet til at oprette personlige kontaktformularer. Hvis man opbygger et community (som f.eks. drupal.dk), kan man bruge denne feature til at tildele en kontaktformular til samtlige brugere, så brugerne kan kommunikere med hinanden.
Vær opmærksom på at kontakt-siden er en speciel type node, da den har en præ-defineret URL (http://www.ditdomæne.dk/contact). Den har heller ingen node-nummer og den har ikke en edit-knap som de øvrige noder.
 
B. Contributed modules til Drupal 6
 
CCK
CCK står for Content Construction Kit og er et af de mest populære Drupal moduler. CCK benyttes til at oprette indholdstyper.
Forestil dig f.eks. at du skal lave et website for en virksomhed, der sælger træolie. Virksomheden vil , for alle deres produkter, vise en produktbeskrivelse, en brugsvejledning, et sikkerhedsblad (som pdf), et foto af produktet og til sidst angive om produktet henvender sig til undendørs- eller indendørs brug.
Webmasteren i virksomheden har altså brug for at du udvikler en side, der kan oprette produkterne. Siden skal indeholde et tekstfelt til produktbeskrivelsen, et tekstfelt til brugsvejledningen, et fil-upload-felt til pdf-filen, endnu et fil-upload-felt til produktbilledet og til sidst et par radioknapper eller checkbokse, til at angive om produktet er til udendørs- eller indendørs brug.
Det er hér CCK kommer ind i billedet. Med CCK kan du oprette alle disse typer felter (plus mange andre), ligesom du også kan sætte regler op for de enkelte felter. F.eks. at et felt skal være udfyldt, at et felt kun må indeholde numeriske værdier osv. osv.
Download Drupal CCK modulet
 
Views
Views er, sammen med CCK, et af de mest populære Drupal moduler. Hvor CCK bliver brugt til at oprette indhold, bliver Views brugt til at finde,  udvælge, sortere og præsentere indhold.
Forestil dig f.eks. at virksomheden med træolien (omtalt i afsnittet CCK), ønsker at deres produkter skal vises på deres hjemmeside i listeform med 10 produkter per side. De ønsker dog udelukkende at vise de produkter, der har et sikkerhedsblad tilknyttet. Nederst på siden skal være en ”bladrefunktion” med henvisning til side 2, side 3 osv. De ønsker desuden at produkterne skal listes, så alle indendørsprodukterne vises før udendørsprodukterne, og at produkter med produktfoto vises før produkter uden produktfoto. Alt dette klarer Views!
Med andre ord kan man sige, at Views er et modul, som på en enkel og visuel måde, kan oprette forespørgsler i databasen, udvælge og sortere data, for til sidst at præsentere disse data på en struktureret måde.
Download Drupal Views modulet
 
Administration Menu
Administrationsmenuen i Drupal kan være forvirrende for personer, der kommer fra andre CMS’er. Og når man så endelig har lært den bliver man hurtig træt af de mange klik, man ofte skal foretage, for at udføre en given handling. Løsningen er at installere modulet Administration Menu.
Modulet opbygger ganske enkelt en tro kopi af den "rigtige" administrationsmenu, men som en DHTML menu med ”rullegardiner” eller ”dropdown” eller hvad du nu foretrækker at kalde den slags. Faktum er i hvert fald, at man nu kan tilgå samtlige menupunkter med kun ét klik.
Du kan se en demonstration af modulet på http://www.unleashedmind.com/drupal/admin_menu/. Administrationsmenuen er den sort/hvide menu i toppen af sitet.
Download Drupal Administration Menu
 
FCKeditor
Når man opretter nye sider via Drupal indtaster man selve indholdet i et tekst felt (feltet body). Selve indholdet kan man formatere, hvilket som bekendt foregår med HTML og CSS. Begge dele er muligt at indtaste i body-feltet. Men det kræver at man har 100% styr på sin HTML og CSS. Har man ikke dét, er det en god idé at installere modulet FCKeditor, som er en såkaldt WYSIWYG-editor.
En WYSIWYG editor som FCKeditor gør formatering nemmere for personer uden erfaring med HTML og CSS. Ønsker man eksempelvis at markere et ord med fed tekst, markerer man ordet med musemarkøren og klikker derefter på et ikon, som forestiller et fedt B – nøjagtig ligesom i Microsoft Word og andre tekstbehandlingsprogrammer.
Installation af FCKeditor adskiller sig en del fra andre moduler, idet man også skal downloade og installere et tredjepartsprogram.
Læs mere her om download og installation af FCKeditor.
 
Pathauto
Med Pathauto kan man automatisere navngivningen af noder. Opretter man f.eks. en node med titlen Theming i Drupal, vil Drupal automatisk oprette et URL-alias som bliver http://www.mitdomæne.dk /theming-drupal.
Den slags elsker Google fremfor URL’er med ? og = (spørgsmålstegn og lig-med-tegn) som f.eks. http://www.mitdomæne/?q=theming-drupal.
Med Pathauto er det også muligt at automatisere oprettelsen af URL-aliaser for f.eks. alle node-stier (f.eks. alle pages eller alle stories),  taxonomi-stier og user-stier.
Download Drupal modulet pathauto
 
Captcha
For at forhindre spamrobotter i at udfylde ens formularer  med spam, kan man installere modulet Captcha, som laver en test/udfordring, som kan placeres i de formularer man måtte ønske. Ofte benyttes Captcha i kontaktformularer, som spamrobotterne har en forkærlighed for.
Selve testen kan være af typen "matematisk", "tekst" eller "indtast de karakterer du ser i billedet". Løses testen/udfordringen korrekt indsendes formularens data - hvis ikke, sker der ingenting.
Download Drupal modulet Captcha
 
Google Analytics
Hvis man interesserer sig for hvor mange besøgende ens websted har, hvor de kommer fra, hvilke søgeord de har brugt for at finde en osv., så er dette modul uundværligt.
Modulet forudsætter at man har oprettet en Google Analytics konto (som er gratis) hos Google – se evt. http://www.google.com/analytics/.
Modulets funktion er ganske enkelt at tilføje den stump javascript på alle webstedets sider, som skal til for at Google Anlytics kan tracke trafikken på webstedet. Modulet giver mulighed for at tilføje bl.a. disse statistik-funktioner til et websted:

  • Selektivt spore visse brugere, roller og sider
  • Overvåge hvilken type links der spores (downloads, udgående og mailto)
  • Overvåge hvilke filer der downloades

Download Drupal modulet Google Analytics
 
Image
Hvis man skal indsætte billeder på sit site er Image modulet næsten uundværligt.
Læs evt. en dybdegående beskrivelse af Drupal modulet Image.
 
Image Assist
Hvis man vil indsætte billeder vilkårlige steder i sit indhold, eller hvis man skal indsætte mere end ét billede per node, skal man have fat i modulet Image Assist
Læs evt. en dybdegående beskrivelse af Drupal modulet Image Assist.
 
Nodewords (Meta Tags)
Hvis man går op i søgemaskineoptimering skal man naturligvis kunne indsætte meta-tags som Keywords og Description på sine websider. Det kan man ikke som udgangspunkt i Drupal, med mindre man altså installerer dette modul, som meget forvirrende kaldes både for Meta Tags og for Nodewords.
Download  Drupal modulet Nodewords.
 
SimpleNews
SimpleNews er et nyhedsbrevs-modul som overordnet kan benyttes til 2 ting:

  1. at give brugerne mulighed for at tilmelde/afmelde sig et nyhedsbrev via frontend.
  2. at oprette og udsende nyhedsmails via backend.

Læs en mere detaljeret beskrivelse af Drupal modulet SimpleNews her.
 
Flash node
Hvis man skal indsætte Flash-filer på sine websider skal man installere modulet Flash node. Modulet opretter ganske enkelt en ny content-type med navnet Flash. Og så er det ellers bare at klikke på create content > flash. Man uploader her sin SWF-fil og indtaster de ønskede mål hvorefter Flash-filen bliver gemt som en node.  En Flash-node kan herefter indsættes i andre noder eller præsenteres ved hjælp af modulet Views – på nøjagtig samme må som med billeder i Drupal.
Download Drupal modulet Flash node

5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)

  • Det er gratis
  • Du kan skrive artikler og tips
  • Du kan få hjælp eller hjælpe andre 
  • - og meget mere …