Du er ikke logget ind: Log ind eller opret profil
 
Artikler

Anbefalede Drupal 7 moduler

Drupal 7 er et modulært system. Kernen i systemet (kaldet core) består af 43 grundlæggende moduler (kaldet core moduler), som indeholder den funktionalitet, der betragtes som essentiel for et Drupal-site.
Når du installerer Drupal 7 medfølger de 43 core-moduler automatisk. De 28 er aktiveret fra starten. De øvrige skal du selv aktivere, hvis du ønsker at benytte dem.
=============================================== Af Kenneth Nielsen, submit.dk © Er skrevet med udgangspunkt i Drupal 7.  ===============================================
Selvom Drupal 7 altså indeholder 43 core moduler er Drupal core, i modsætning til mange andre lignende systemer,  holdt meget "spartansk". Det er f.eks. ikke muligt at oprette en formular eller oprette såkaldte meta-koder på en webside, som er lavet i Drupal, medmindre man installerer eksterne moduler til formålet. Det kan lyde besynderligt, men det er med fuldt overlæg og gjort ud fra en betragtning om,  at det ikke er alle type systemer, der har brug for f.eks. meta-koder eller formularer.
Fordelene ved den "spartanske" core er bl.a., at det giver mindre kode, mindre risiko for kode-fejl,  større overskuelighed og større hastighed.
Udover de 43 core-moduler findes der altså også en række eksterne Drupal moduler, som kaldes for contributed modules. Med disse contributed modules kan man tilføje nye funktioner og funktionalitet til Drupal. Man kan groft sagt betragte modulerne som en slags byggeklodser, der kan sættes sammen på forskellig vis og dermed skabe meget forskelligartede systemer.
Der findes mere end 13.000 contributed modules, som alle er open source (og dermed gratis), og som alle kan downloades fra www.drupal.org/download eller www.drupalmodules.com. Tallet skal dog tages med et gran salt, idet nogle moduler findes i flere versioner og tæller med for hver version det findes i.
Netop de mange muligheder for at skabe meget forskelligartede systemer, gør det svært at rådgive om hvilke moduler man bør installere. Men der findes en række moduler, som er mere populære end andre, og som vil være nyttige i rigtig mange typer systemer.
Herunder ses en liste med disse. Listen er opdelt i henholdsvis core moduler og ikke-core moduler (contributed modules). Listen må ikke opfattes som udtømmende.
 
A. Core moduler i Drupal 7
Path
Path er et core-modul. Det vil sige at det medfølger når man downloader og installerer Drupal 7. I Drupal 6 skulle man selv aktivere modulet, men i Drupal 7 er det allerede aktiveret for dig.
Modulet giver mulighed for at oprette aliaser til URL’erne, så de bliver brugervenlige og ikke mindst søgemaskinevenlige, hvilket er relevant for langt de fleste websites, som er offentlig tilgængelige på nettet.
Hvis man synes det er besværligt, at skulle finde på navne til alle de noder man opretter, kan man downloade Pathauto, som er et contributed module. Med Pathauto er det muligt at automatisere navngivningen af noderne. Læs mere om Drupal modulet Pathauto senere i denne artikel.
Contact
Hvis du  ønsker en kontaktformular på et website skal du aktivere core-modulet Contact.  Når det er aktiveret kan du efterfølgende justere indstillingerne ved at vælge modules i menuen, og herefter klikke på linket configure ud for modulet contact.
Kontaktformularen kan være en traditionel kontaktformular, hvorfra brugerne/kunderne kan kontakte ejeren af hjemmesiden, men man kan også indstille modulet til at oprette personlige kontaktformularer. Hvis man opbygger et community (som f.eks. drupal.dk), kan man bruge denne feature til at tildele en kontaktformular til samtlige brugere, så brugerne kan kommunikere med hinanden.
Vær opmærksom på at kontakt-siden er en speciel type node, da den har en præ-defineret URL (http://www.ditdomæne.dk/contact). Den har heller ingen node-nummer og den har ikke en edit-knap som de øvrige noder.
Content Translation
Hvis du skal opbygge et site, hvor indholdet skal kunne oversættes til flere sprog, skal du aktivere dette core modul. Derudover får du også brug for tredjepartsmodulet i18n.
Locale
Hvis du har brug for at oversætte brugerinterfacet (ikke selve indholdet) til andre sprog - f.eks. til dansk, har du brug for at aktivere dette modul. Herefter kan du oprette de sprog, du har lyst til, for derefter at importere en sprogfil, som du henter fra localize.drupal.org.
 
B. Contributed modules til Drupal 7
Views
Views er et af de mest populære Drupal moduler.
Forestil dig f.eks. at du skal lave et website for en virksomhed, der sælger træolie. Virksomheden vil , for alle deres produkter, vise en produktbeskrivelse, en brugsvejledning, et sikkerhedsblad (som pdf), et foto af produktet og til sidst angive om produktet henvender sig til undendørs- eller indendørs brug.
Webmasteren i virksomheden har altså brug for at du udvikler en side (indholdstype) med et tekstfelt til produktbeskrivelsen, et tekstfelt til brugsvejledningen, et fil-upload-felt til pdf-filen, endnu et fil-upload-felt til produktbilledet og til sidst et par radioknapper eller checkbokse, til at angive om produktet er til udendørs- eller indendørs brug.
Når webmasteren har oprettet produkterne, skal de præsenteres på en eller anden måde. Og det er her Views kommer ind i billedet. Views bruges til at finde,  udvælge, sortere og præsentere indhold.
Forestil dig f.eks. at virksomheden ønsker, at deres produkter skal vises på deres hjemmeside i listeform med 10 produkter per side. De ønsker dog udelukkende at vise de produkter, der har et sikkerhedsblad tilknyttet. Nederst på siden skal være en ”bladrefunktion” med henvisning til side 2, side 3 osv. De ønsker desuden at produkterne skal listes, så alle indendørsprodukterne vises før udendørsprodukterne, og at produkter med produktfoto vises før produkter uden produktfoto. Alt dette klarer Views!
Med andre ord kan man sige, at Views er et modul, som på en enkel og visuel måde, kan oprette forespørgsler i databasen, udvælge og sortere data, for til sidst at præsentere disse data på en struktureret måde.
Download Drupal views modulet
CKeditor
Når man opretter nye sider via Drupal indtaster man selve indholdet i et tekst felt (feltet body). Selve indholdet kan man formatere, hvilket som bekendt foregår med HTML og CSS. Begge dele er muligt at indtaste i body-feltet. Men det kræver at man har 100% styr på sin HTML og CSS. Har man ikke dét, er det en god idé at installere modulet CKeditor, som er en såkaldt WYSIWYG-editor.
En WYSIWYG editor som CKeditor gør formatering nemmere for personer uden erfaring med HTML og CSS. Ønsker man eksempelvis at markere et ord med fed tekst, markerer man ordet med musemarkøren og klikker derefter på et ikon, som forestiller et fedt B – nøjagtig ligesom i Microsoft Word og andre tekstbehandlingsprogrammer.
Installation af CKeditor adskiller sig en del fra andre moduler, idet man også skal downloade og installere et tredjepartsprogram.
Drupal modulet til CKeditor kan du hente her, og selve CKeditor kan du hente her.
CKfinder
Når man har installeret CKeditor har man gjort det nemmere for personer uden erfaring med HTML og CSS at oprette indhold. Men når vedkommende skal indsætte en fil som f.eks. et billede eller et link til en pdf-fil kommer vedkommende til kort, medmindre vedkommende selv kan finde ud af at uploade filen til den rigtige mappe via f.eks. FTP. For at gøre filhåndteringen nemmere kan man installere CKfinder, som bliver en integreret del af CKeditoren. Når personen skal indsætte et billedekan han blot klikke på ikonet for billeder, og vælge billedet fra serveren via et intuitivt brugerinterface, eller hvis billedet endnu ikke findes på serveren uplaode det gennem interfacet. CKfinder er en såkaldt AJAX file browser.
CKfinder er IKKE et Drupal modul. Du kan downloade CKfinder her, og i denne video vises hvordan du får CKfinder til at fungere sammen med Drupal.
Pathauto
Med Pathauto kan man automatisere navngivningen af noder. Opretter man f.eks. en node med titlen Theming i Drupal, vil Drupal automatisk oprette et URL-alias som bliver http://www.mitdomæne.dk /theming-drupal.
Med Pathauto er det også muligt at automatisere oprettelsen af URL-aliaser for f.eks. alle node-stier (f.eks. alle Basic pages eller alle Articles),  taxonomi-stier og user-stier.
Download Drupal modulet pathauto
Captcha
For at forhindre spamrobotter i at udfylde ens formularer  med spam, kan man installere modulet Captcha, som laver en test/udfordring, som kan placeres i de formularer man måtte ønske. Ofte benyttes Captcha i kontaktformularer, som spamrobotterne har en forkærlighed for.
Selve testen kan være af typen "matematisk", "tekst" eller "indtast de karakterer du ser i billedet". Løses testen/udfordringen korrekt indsendes formularens data - hvis ikke, sker der ingenting.
Download Drupal modulet captcha
Google Analytics
Hvis man interesserer sig for hvor mange besøgende ens websted har, hvor de kommer fra, hvilke søgeord de har brugt for at finde en osv., så er dette modul uundværligt.
Modulet forudsætter at man har oprettet en Google Analytics konto (som er gratis) hos Google – se evt. http://www.google.com/analytics
Modulets funktion er ganske enkelt at tilføje den stump javascript på alle webstedets sider, som skal til for at Google Anlytics kan tracke trafikken på webstedet. Modulet giver mulighed for at tilføje bl.a. disse statistik-funktioner til et websted:

  • Selektivt spore visse brugere, roller og sider
  • Overvåge hvilken type links der spores (downloads, udgående og mailto)
  • Overvåge hvilke filer der downloades

Download Drupal modulet Google Analytics
Internationalization
Dette modul er også kendt under navnet i18n. Modulet skal benyttes hvis du ønsker at oversætte dit indhold (ikke selve brugerfacet) til andre sprog. Modulet giver dig bla. mulighed for at oversætte noder, blokke, taxonomier m.m.
Download Drupal modulet internationalization
Metatag
Hvis man går op i søgemaskineoptimering skal man naturligvis kunne indsætte meta-tags som Keywords og Description på sine websider. Det kan man ikke som udgangspunkt i Drupal, med mindre man altså installerer dette modul, som til Drupal 6 hed Nodewords, men altså hedder Metatag til Drupal 7. Modulet kræver at man også installerer modulerne ctools og token.
Download Drupal modulet metatag.
SimpleNews
SimpleNews er et nyhedsbrevs-modul som overordnet kan benyttes til 2 ting:

  1. at give brugerne mulighed for at tilmelde/afmelde sig et nyhedsbrev via frontend.
  2. at oprette og udsende nyhedsmails via backend.

Download Drupal modulet simplenews
Webform
Ved hjælp af core-modulet Contact kan du lave en simpel kontaktformular, men redigeringsmulighederne er få, og skal du lave en hvilken som helst anden formular end en kontaktformular har du brug for dette modul.
Download webform modulet

0
Din bedømmelse: Ingen

4 kommentarer

Indsend kommentar

Lige en lille tilføjelse til CKeditoren og billedformater.
Kan bedre li' at installere Wysiwyg modulet, og så CKeditoren.Og så herefter installerer "One Click Upload", så brugeren ved et enkelt klik bliver præsenteret for vinduet, hvor vedkommende skal finde filen på sin computer.
Link til modulet: http://drupal.org/project/ocupload
/Tom

For mig at se, så er Analytics virkelig en vigtig del. Her er der så sandeligt meget nyttigt information at hente, og faktisk vil jeg kalde Google analytics helt uundværlig. Hvis man driver et firma, en blog eller en hvilken som helst website, så er Analytics en af de komponenter der skal være med i dine tanker!
Jeg kunne meget godt tænke mig at Peter, ville uddybe det modul han omtaler. Ctool, og hvorfor det er påkrævet?
På forhånd tak, Peter.

Jeg har tilføjet et et ekstra moduler, da de overnævnete moduler kræver.
Ctool
Hilsen
Peter

Jeg tilføjer lige et par ekstra:

Beklager at jeg ikke har skrevet beskrivelse til modulerne ligesom Kenneth, men det er ikke længere end et par klik væk ;-)
 
/mathi

  • Det er gratis
  • Du kan skrive artikler og tips
  • Du kan få hjælp eller hjælpe andre 
  • - og meget mere …